Heb ik weer! Bestaat Numerus Fixus niet meer, word ik toch niet toegelaten voor mijn studie. Iets mis met mijn motivatie zeggen ze. Wat nu?

Je kunt natuurlijk als een haas een andere studie kiezen en je nog voor 1 mei inschrijven. Maar is dat wel zo slim? Is het risico dan niet erg groot dat je een verkeerde keuze maakt? Je hebt je dan wel aangemeld voor een studie maar wil je deze studie ook echt gaan volgen? Een verkeerde of overhaaste studiekeuze kost veel geld en lost niks op. Het is zeker niet goed voor je zelfvertrouwen.

Een slimmere keuze is om de tijd te nemen om in een tussenjaar te ontdekken wie je bent en wat jouw talenten zijn. Noem deze periode een Studiekeuzejaar: in dit jaar ben je vooral bezig met het opdoen van andere belangrijke levenservaring naast je schoolervaring. Wil je dit? Kies dan voor dit Studiekeuzejaar.

Wat houdt dit Studiekeuzejaar in? Tijdens dit jaar start je met een studiekeuzeonderzoek. Het onderzoek bestaat uit testen en opdrachten (huiswerk). Je gaat actief en met opdrachten onderzoeken waar jij goed in bent. Als alles in kaart is gebracht krijg je persoonlijk advies. Het professionele advies geeft je een duidelijke focus. Vervolgens maak je in een structuur duidelijk hoe je het beste dit jaar zinvol gaat invullen. Je gaat lekker actief bezig met jouw toekomst tijdens een individueel traject waarbij je regelmatig een afspraak hebt om je scherp te houden.

Naast het maken van een gemotiveerde keuze ontdek je hoe jij dingen persoonlijk aanpakt. Je krijgt ervaring en je groeit in je ontwikkeling door vrijwilligerswerk, een tijdelijke (bij)baan en door te proef studeren. Je ontwikkelt skills door in het Studiekeuzejaar ERVARING op te doen. Na dit Studiekeuzejaar heb je daardoor extra levenservaring opgedaan.

Blog Gb Studiekeuze: Studiekeuzejaar. Iets voor jou? Backpackers

Je vraagt je af: ‘Waarom zou ik starten met een studiekeuzeonderzoek? Ik wil gewoon na mijn examen eerst op vakantie gaan of gaan reizen. Eerst de stress van de afgelopen tijd ontvluchten. Dan zie ik wel! De studiekeuze komt dan als vanzelf, toch?!’
Ga je een jaar op reis dan doe je inderdaad waardevolle reiservaring op. Maar kom je dan wel verder met je studiekeuze?

Je kan ook een heel jaar bijvoorbeeld in de horeca of als vakkenvuller bij een supermarkt werken. Dan doe je werkervaring op. Je verdient dan wel lekker wat geld, maar let op! De inkomsten zijn altijd gebaseerd op je leeftijd en ondanks je vooropleiding ben je ‘ongeschoold’ zoals dat heet.

Natuurlijk kan je een tussenjaar zelf gestalte geven. Handiger blijkt het te zijn als je samen met een coach dit traject ingaat. GB Studiekeuze kan je daarmee helpen.

Heb je vragen over een tussenjaar of het Studiekeuzejaar? Stuur mij een mail of gebruik het commentaarveld hieronder. Ik hoor graag van je.

Leave a Reply

Your email address will not be published.