Je bekijkt nu 1 mei en studiekeuze

1 mei en studiekeuze

Is het nodig voor 1 mei in te schrijven voor een vervolgstudie? Deadline inschrijven voor gewone studies is 1 mei.  

Heeft je kind zich al ingeschreven voor een vervolgstudie? Nee? Dan heeft je kind een uitdaging!  

Inschrijfdatum.

Voor alle bachelor opleidingen zonder numerus fixus geldt een uiterste inschrijfdatum van 1 mei. (Voor opleidingen met een numerus fixus was die datum 15 januari.) De belangrijkste reden dat deze deadline door de overheid is gesteld is om de aankomende studenten te stimuleren op tijd over hun studie na te denken en daardoor een juiste studie te kiezen. Het uitval percentage is te groot gebleken. Vaak lukt dat, maar niet altijd. Er zijn nogal wat scholieren die in de maand april nog steeds niet weten wat ze na het halen van hun examen willen gaan doen. Er zijn een aantal mogelijkheden, niet allemaal even efficient:  

1. Nu ‘zomaar’ wat kiezen.

Dat kan natuurlijk maar dat kan grote consequenties hebben. Is het de juiste studie, dan zou je kunnen zeggen: “Missie geslaagd!” Blijkt de keuze niet de juiste te zijn, dan is het risico groot dat de student afhaakt. Het studeren wordt een jaar langer. Vaak heeft een dergelijke verkeerde keuze ook negatieve invloed op het zelfvertrouwen van de student. Daar komt bij dat in dit afgebroken eerste jaar wel een studieschuld wordt opgebouwd. Aan het eind van de rit is er dus meer studieschuld.  

2. Na 1 mei inschrijven.

Als de student zich na 1 mei via Studielink aanmeldt, kan de instelling zelf bepalen of de student toegelaten wordt of niet. De instelling heeft duidelijke regels hierover opgenomen in het onderwijs- & examenreglement. Je kind loopt dus het risico niet aan de gewenste studie te kunnen beginnen. Tja, en wat dan?  

3. Tussenjaar

Lekker een jaar ertussenuit! Klopt dat wel? Als je kind een heel jaar gaat freewheelen, hoe is de situatie met betrekking tot de studiekeuze na dat jaar dan? Natuurlijk kan reizen een deel van het tussenjaar innemen. Heel slim is het als je kind het tussenjaar ook nuttig besteedt. Naar het buitenland gaan om daar een vreemde taal te leren, is een reden die veelvuldig voorkomt. Dat kan je kind combineren met vrijwilligerswerk. Daar steekt het veel van op, maakt zich nuttig en leert zichzelf en zijn talenten kennen.

Belangrijk is om tijdens dat ’tussenjaar’ bezig te zijn met de studiekeuze. Liefst al een planning maken aan de start van dat jaar. Een studie die het beste past, komt echt niet vanzelf aanwaaien.  

[img_text_aside style=”1″ image=”https://gbstudiekeuze.nl/wp-content/uploads/Kenia-933.jpg” image_alignment=”right” headline=”” alignment=”left”]

Laat je kind een plan maken hoe het tussenjaar te gebruiken. In dat plan kan staan:

  • Hoe bezig te gaan met de studiekeuze.
  • Reizen
  • Vreemde taal leren
  • Werken of vrijwilligerswerk (in het buitenland).

In het tussenjaar kan je kind begeleiding zoeken van een professional om het te begeleiden naar een passende studie. Een combinatie van een individueel traject met de reis en werkervaring integreren maakt het voor je kind een zinvol en waardevol jaar.  

[/img_text_aside]

4. Kort studiekeuze traject.

Als jij en je kind voor 1 mei een gemotiveerde keuze willen hebben, dan is een kort studiekeuze traject voor je kind een oplossing. Ga op zoek naar een studiekeuzeadviseur die daarmee kan helpen. GB Studiekeuze heeft deze mogelijkheid in de vorm van het Studiekeuze Pakket Basis Online.

Start je kind voor 15 april met dit traject dan is het mogelijk dat het voor 1 mei de keuze gemaakt heeft. Nieuwsgierig? Meer uitleg op deze website gbstudiekeuze.nl  

Gertie Boleij

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.