Je bekijkt nu 7 tips van jongeren voor hun ouders!

7 tips van jongeren voor hun ouders!

  • Bericht auteur:

In speedcoach gesprekken over studiekeuze hebben jongeren mij ervaringen en uitspraken toevertrouwd. Jongeren geven in deze opmerkingen aan hoe ze het gedrag van hun ouders ervaren. Ben jij benieuwd hoe jongeren dit vertellen? Ik heb ze gebundeld tot 7 tips.

7 Tips van jongeren voor hun ouders.

  1. Niet de hele tijd corrigeren. Want dan rennen we weg en komen waarschijnlijk nooit meer terug. Of vluchten naar onze kamer 🙂
  2. Niet boos worden als er iets misgaat. Weet je nog dat je zei: ‘van fouten kan je leren’. Dat denken wij ook.
  3. Geef ons richtlijnen HOE we kunnen kiezen en niet WAT we moeten kiezen.
  4. Jaag ons niet op! Leren kost nou eenmaal tijd, dus relax.
  5. Wij mogen er ook weleens geen zin meer in hebben, zonder dat nu uitgebreid te moeten motiveren!
  6. Een afspraak = alleen een afspraak als die door TWEE partijen wordt gemaakt. Anders geldt het niet.
  7. Er is echt niks mis met een beetje chaos. Chaos of troep geeft aan dat er beweging in zit, het leeft. Kijk maar IK leef!

Mijn ervaring als studiekeuze expert is dat een advies, gegeven door ouders, niet werkt. Een vraag stellen werkt wel. Je kind hoeft niet direct met het antwoord te komen. Je zet hiermee het denkproces in gang. Dat is belangrijk.

Jongeren willen graag zelf onderzoeken maar wel binnen kaders. Dit geldt in grote mate voor studiekeuze. Jongeren geven aan dat ouders bij de studiekeuze een belangrijke rol spelen.

Wil jij als ouder je kind coachen met de studiekeuze? Wil je een leidraad hoe je dit kan doen?

Ik heb voor die ouders die hun kind bij de studiekeuze willen begeleiden een online cursus opgezet. Dat is het ‘Studiekeuze Stappenplan Online voor ouders om je kind te coachen bij studiekeuze‘. Deze cursus is opgedeeld in 5 blokken. Het uitgangspunt van deze cursus is de 4 fasen studiekeuze strategie® waardoor jij je kind door de 4 belangrijke fasen kan loodsen.
Jij als ouder stelt de open vragen en houdt het overzicht wat gedaan moet worden in het studiekeuzeproces. Je kind voert de opdrachten zelfstandig uit. Jij, als ouder, helpt je kind door het te coachen naar het eindresultaat: de keuze op basis van eigen onderzoek.

Deze cursus bestaat uit korte instructie videofilmpjes en alle opdrachten zijn in PDF.
Jij en je kind kunnen samen aan de gang met studiekeuze. Het leuke is dat je door op deze manier te coachen je de tips van je kind serieus neemt. Je pakt het op een andere manier aan!

Gertie Boleij

Studiekeuze expert