Aanmelden voor studie

November, het weer is guur, het regent en het waait. Je weet dat het zo langzamerhand tijd is om een studie te kiezen. Heb je die gekozen? Dan wil jij je inschrijven voor die studie. Hoe?

Als je aanmelding voor 1 mei ontvangen is, dan heb je automatisch ’toelatingsrecht’. Alleen voor studies met Numerus Fixus zijn de spelregels anders.

De opleiding stelt toelatingseisen! Je moet bijvoorbeeld een studiekeuzecheck doen. Niet alle opleidingen stellen deze verplicht. Kijk dus goed bij de opleiding wat er van je verwacht wordt.

Een studiekeuzecheck kan bestaan uit:

  • Een interview
  • Proef studeren
  • Een vragenlijst

Als de studiekeuzecheck voor jouw opleiding verplicht is, dan moet je die wel doen. Doe je die check niet, dan kan de opleiding je weigeren.

Voor 1 mei aanmelden heeft voordelen:

  • De opleiding moet je aannemen als je voldoet aan de toelatingseisen.
  • Je mag tot 1 september van opleiding wisselen.

Wat is de consequentie als je de inschrijving na 1 mei doet? Dan kan de opleiding je weigeren.

Inschrijven regel je via Studielink. Je logt in bij Studielink met je DigiD. Heb je nog geen DigiD? Je kan die rustig nu al aanvragen. Doe je dat vlak voor 1 mei, dan loop je het risico je DigiD niet op tijd binnen te krijgen. De aanvraag duurt namelijk 5 dagen, werkdagen wel te verstaan!

Ben je ingelogd op Studielink, dan vind je daar het hulpmiddel ‘Mijn To Do Lijst’. Dit is een stappenplan dat je moet volgen om je in te schrijven voor de opleiding van jouw keuze.

Inschrijven voor een mbo opleiding doe je bij de instelling zelf.

Heb je ook studiefinanciering nodig? Dan ga je naar Dienst Uitvoering Onderwijs (=DUO). Ook daar log je in met je DigiD.

Je kan je ook inschrijven voor een studie met Numerus Fixus. Lees hierover in mijn blog: Numerus Fixus.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.