Je bekijkt nu cv, een instrument uit de vorige eeuw

cv, een instrument uit de vorige eeuw

  • Bericht auteur:

Ben je op zoek naar een nieuwe baan? Dan heb je een curriculum vitae, een cv nodig. De meeste mensen hebben er inmiddels één gemaakt. Studenten moeten al tijdens hun opleiding zowel een cv als een profiel op LinkedIn aanmaken. Maar het cv is achterhaald. Ik vertel hieronder graag waarom ik dat vind en hoe het anders kan.

Werkgevers en uitkeringsinstanties wijzen sollicitanten op de arbeidsmarkt op het belang van een cv. Nieuwe werkzoekenden leren bijvoorbeeld in een sollicitatieclub wat er in hun cv moet staan en hoe ze het beste overkomen op de werkgever. Maar vooral ook leren ze hoe ze ‘gaten’ in het cv het beste kunnen verstoppen. Alsof niet alle levenserving meetelt in hun nieuwe baan! De waarde van een cv boet hierdoor in. Al snel vraagt de lezer van het cv zich af wat echt is en wat vooral een eufemisme is. Het cv, en vooral het sociaal wenselijk ingevulde cv, heeft zijn beste tijd gehad. 

Een werkgever zoekt de juiste persoon met de juiste vaardigheden voor zijn vacature in zijn bedrijf. Hij zoekt die persoon die weet wat hij wil en kan. Werkgevers krijgen bij het vervullen van vacatures te maken met grote aantallen (verplichte) sollicitaties en dito cv’s. De meeste cv’s worden door de werkgever snel gescand en aan de kant gelegd. Er staat namelijk teveel sociaal wenselijke informatie en buitenkant in cv’s. Het cv blijkt dus niet meer te werken, het is een instrument uit de vorige eeuw. Maar wat werkt dan nog wel?

In mijn nieuwe boek over studiekeuze lees je over het Paspoort voor de Toekomst. Hoewel het Paspoort voor de Toekomst voor iedereen werkt, richt ik mij speciaal op scholieren en studenten. Zij hebben belang bij een goed functionerend instrument voor hun toekomst. Nieuwsgierig naar het Paspoort voor de Toekomst? Naar wat erin komt te staan? En vooral, wat je er nu mee kan? 

Wat is het Paspoort van de Toekomst?

Het Paspoort van de Toekomst is een persoonsgebonden document. Het is een identiteitsbewijs met een heldere persoonsgebonden tekst. Het paspoort is er voor de eigenaar zelf en niet voor de ‘buitenwereld’, de arbeidsmarkt. De paspoorthouder heeft alles over zichzelf en zijn toekomstige baan uitgezocht. Hij gaat daarmee zelf op zoek naar de passende baan. Hij heeft eigen regie en een cv maken is niet zinvol.

Wat staat erin: 

  1. Wie ben ik?

De paspoorthouder start met het geven van een uitgebreide toelichting op de vraag ‘wie ben ik’. Hier staan bijvoorbeeld persoonlijke gegevens zoals naam en woonplaats. Het benoemen van kenmerkende karaktereigenschappen maken duidelijk wie hij is. Zo geeft hij sterke en zwakke eigenschappen aan. Bijvoorbeeld sterk op volhouden, betrouwbaarheid en initiatief nemen. Zwakke karaktereigenschappen: moeilijk kunnen beslissen, autonomie gericht op werken binnen heldere opdrachten, matig empatisch vermogen.

  1. Wat kan ik?

Daarna geeft hij antwoordt op de vraag: ‘Wat kan ik’. Nu geeft hij zijn passie aan, zijn diepe interesse en/of wat hij ‘als van nature’ goed kan.

Het voordeel van dit paspoort is dat de eigenaar zich presenteert met al zijn talenten en kwaliteiten. Hij kan aangeven waarin hij uitblinkt. Dit brengt hij kernachtig onder woorden.

  1. Wat wil ik?

De laatste vraag waarop de paspoorthouder een antwoord zoekt is: ‘Wat wil ik?’ Hier gaat het over werkwaarden. Welk beroep, project of taak past het beste bij mij? De paspoorthouder onderzoekt zijn werkwaarden en weet daardoor waar hij zich in de toekomst op gaat richten. Na onderzoek kan hij drie sectoren benoemen waarin hij wil werken. Bijvoorbeeld: hij wil werken in de non-profitsector, onderzoek en milieu. De paspoorthouder kan zijn werkwaarden in een helder overzicht aangeven en hij weet wat hij wil gaan doen, nu en in de toekomst.

Het vervolg

Als de bezitter van het paspoort deze drie vragen onderzocht heeft en een helder antwoord heeft gevonden, noteert hij al deze gegevens in zijn Paspoort voor de Toekomst.

Het doel van het paspoort is dat de eigenaar zijn route voor de toekomst voor ogen heeft. 

Nu weet hij wat hij moet gaan doen! Blijft voor hem nog één vraag over: ‘Hoe kom ik daar?’ Welke scholing en werkervaring heb ik daarvoor nodig? Vanuit het doel kan hij de studie of werkervaring zoeken om bij zijn doel te komen. 

Om dit Paspoort voor de Toekomst te kunnen maken, heb je wel een helder zelfbeeld nodig. De meeste mensen, maar vooral jongeren, vinden het lastig om dit in hun uppie uit te zoeken. De 4 fasen studiekeuze strategie® is de basis voor een helder zelfbeeld en voor een toekomstwaardige studiekeuze. De eigenaar van het document kan na de 4 fasen studiekeuze strategie ® zelf alle onderzoeksgegevens in zijn Paspoort van de Toekomst invullen.

Win-win

Het voordeel voor de paspoorthouder is dat hij nu zelf een werkgever of opdrachtgever kan benaderen. Hij weet bij wie hij wil werken en hij weet precies wat hij de werkgever te bieden heeft. Hij kan zijn vaardigheden aantonen en inzetten bij de werkgever. Hij heeft immers al uitgezocht dat de werkgever naar hem op zoek is! En een werkgever wil juist mensen die precies met zijn bedrijf matchen. Een win-win situatie voor werkzoekende en werkgever.

Het belang van het Paspoort voor de Toekomst is dat niet de werkgever bepaalt, maar dat de paspoorthouder in zijn zoektocht naar werk zijn eigen regie houdt.

Het voordeel van het Paspoort voor Toekomst voor de werkgever is dat hij te maken heeft met mensen (jongeren) met een reëel zelfbeeld. Wat is er nu leuker voor de werkgever dan te werken met mensen die precies weten wat ze willen en kunnen? 

Wil je meer weten over het Paspoort van de Toekomst? Het paspoort is een onderdeel van zowel mijn boek als de Opleiding Studiekeuzeadvies