Heb jij alle fasen doorlopen?

Op tv zag ik het programma De Reünie. Een klas van een paar jaar geleden vertelt over wat ze toen deden en waar ze nu zijn terechtgekomen. Gisteren was dit een klas uit de buurt van Amstelveen.

[img_text_aside style=”1″ image=”https://gbstudiekeuze.nl/wp-content/uploads/airplane-145889_640-150×111.png” image_alignment=”left” headline=”” alignment=”left”]

Een van de klasgenoten wilde vanaf zijn 4e jaar al piloot worden. Hij was volledig geobsedeerd door dat idee. Hij had een Commodore computer. Het enige dat hij daarmee deed was spelen met de flightsimulator.

[/img_text_aside]

Na zijn vwo ging hij naar de Rijksluchtvaartschool om te worden opgeleid als piloot. Na een jaar moest hij daar al mee stoppen. Hij was chronisch luchtziek. Niet alleen dat, nee zijn hele familie had daar last van. Lucht-, wagen en zeeziekte. Zijn situatie op de pilotenopleiding was onhoudbaar.

Zijn droom viel in duigen. Hij had zich nooit verder verdiept in wat hij anders zou kunnen studeren dan voor piloot. Hij had duidelijk geen studiekeuzeproces doorlopen. Al op zijn 4e had hij al besloten dat hij piloot zou worden.

Een studiekeuzeproces bestaat uit 4 fasen: oriënteren, verkennen, verdiepen en besluiten. Al deze fasen moeten doorlopen worden om een gemotiveerde keuze te kunnen maken. Onze piloot had drie fasen overgeslagen. Hij was direct naar ‘besluiten’ gevlogen.

Besluiten is het maken van een keuze op basis van onderzoek. Dat onderzoek vindt plaats in de drie eerste fasen van het keuzeproces. Zijn niet alle stappen genomen, dan is de keuze niet goed onderbouwd en is het risico van falen groot. Het gevolg kan zijn dat je de studie vroegtijdig moet of wilt staken.

Onze piloot heeft nu, anno 2016,  zijn draai gevonden. Hij is luchtverkeersleider op Schiphol, een verantwoordelijke baan. Hij zorgt er onder andere voor dat de vliegtuigen in de lucht niet te dicht bij elkaar in de buurt komen. “Zijn” vliegtuigen zijn zichtbaar op een computerscherm als groene tekentjes met gegevens. Je zou kunnen stellen dat hij weer terug is in zijn jeugd. Dat hij weer achter zijn Commodore computer zit te spelen met de flightsimulator.

Heb jij alle fasen van studiekeuze doorlopen of heb jij op een andere manier je studie gekozen. Laat het weten in het commentaarveld hieronder.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.