Je bekijkt nu Weet jij waar je hulp kunt vinden?

Weet jij waar je hulp kunt vinden?

Mijn kinderen hebben aan wedstijdzwemmen gedaan. Tijdens de wedstrijden zit ik met een aantal ouders in de kantine van het zwembad te kijken naar de prestaties van de jeugd. Ik zit daar niet alleen. Bijna alle kinderen worden door hun ouders gebracht. Alle ouders zitten bij elkaar.

[img_text_aside style=”1″ image=”https://gbstudiekeuze.nl/wp-content/uploads/swimmers-79592_640-150×100.jpg” image_alignment=”right” headline=”” alignment=”left”]

Ik zit rustig met een boek of met mijn smartphone en hoor de gesprekken om mij heen. Op een gegeven moment hoor ik: “Klaas weet niet wat hij moet gaan studeren. Ik word er moe van. Hij wil niks, hij gaat niet naar opleidingen kijken die wij hem noemen. Hij doet gewoon niets!”

[/img_text_aside]

Een andere ouder: “Marijke weet het allang. Zij wil dierenarts worden. Ze is ook zo goed met dieren. Alleen is ze allergisch voor honden, katten en konijnen. Nu weten we echt niet meer wat we moeten doen. Marijke weet echt niets anders te verzinnen.”

“Jan is dyslectisch”, hoor ik een moeder zeggen. “Hij wil advocaat worden. Maar dan moet hij veel lezen en schrijven. Dat gaat niet, hè? Hoe komen we er nu achter wat hij wel zou kunnen?”

“Hoe kom ik erachter wie mijn kind kan helpen?” Vraagt een moeder.

k zeg dat ik studiekeuzeadviseur ben en vertel over mij blog: ‘Hoe vind ik een goede studiekeuzeadviseur voor mijn kind?’ Natuurlijk heb ik mijn visitekaartje bij me en geef dat. Ik nodig de ouders uit voor een verhelderingsgesprek. Ik vertel over de mogelijkheid van speedcoaching en dat ik elke maandag een telefonisch spreekuur heb.

Een paar tips hoe je kunt bepalen wie voor jou een goede adviseur is, zet ik hier nog een keer op een rijtje:

  • Is de adviseur aangesloten bij een branchevereniging? Voor studiekeuzeadvies is dat Register BKA en NOLOC. Een aangesloten adviseur is herkenbaar aan het logo.
  • Kijk op de website en/of LinkedIn profiel van de adviseur. Let daarbij op keurmerk, opleiding en specialisatie.
  • Zijn er aanbevelingen of referrals van klanten? 
  • Sluit de methodiek van de adviseur aan bij je probleem?
  • Is de adviseur gespecialiseerd in jongeren met een beperking bijvoorbeeld dyslexie, autisme, ADD, NLD?
  • Hoe wordt het eerste contact met ouder en kind geregeld? Is er een persoonlijk kennismaking?

Na afloop van de wedstrijden komen de kinderen met natte haren naar de kantine. De ouders zijn enthousiast over de prestaties van hun kinderen. Het dilemma van de studiekeuze is al naar de achtergrond verschoven.
Eén ouder heeft het gesprekje onthouden en belt me op mijn spreekuur op maandagochtend.

Heb jij vragen over studiekeuze? Bel mij tijdens mijn spreekuur. Dat is elke maandag van 10 tot 11 uur.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.