De regels rond de lotingsstudies zijn veranderd. De opleidingen met lotingsstudies loten niet meer. Daarvoor in de plaats is de numerus fixus gekomen. Deze wijziging gaat in voor het studiejaar 2017-2018. Het heeft nogal wat consequenties. Daarover gaat dit blog.

Numerus fixus geldt voor en aantal studies aan hbo en wo. De overige opleidingen hebben een vrije aanmelding. Niet dat je zomaar bij alle opleidingen toegelaten wordt. Er worden wel degelijk toelatingseisen gebruikt. Maar daarover in een ander blog meer.

Aanmelden voor een studie met numerus fixus kan vanaf 1 oktober 2016. De aanmelding kan tot en met 15 januari 2017. Je meldt je aan via Studielink! Je kan je voor maximaal twee studies met een numerus fixus inschrijven.

De opleiding gaat dan in de periode 15 januari t/m 15 april bepalen wie er toegelaten wordt tot de opleiding. De instelling bepaalt zelf de toelatingscriteria. Aan de hand van die toelatingscriteria krijgt de student een rangnummer. Valt je rangnummer binnen het aantal dat de opleiding aan plaatsen beschikbaar heeft, dan wordt je toegelaten. Valt je nummer daarbuiten dan word je (nog) niet toegelaten.

Ben je toegelaten, dan moet je binnen 2 weken na het bericht dat je bent toegelaten, aangeven dat je die plaats ook inderdaad wilt hebben. Wil je niet dan gaat jouw plekje naar iemand anders. Dat is dan de eerst volgende met een rangnummer dat niet was toegelaten.

Ben je niet toegelaten, dan maak je kans bij de tweede studie met numerus fixus waar jij je eventueel voor hebt ingeschreven. Je kan je ook inschrijven voor opleidingen waar geen numerus fixus geldt. Voor deze opleidingen schrijf jij je uiterlijk op 1 mei in, ook via Studielink.

Meer informatie over numerus fixus kan je vonden op studiekeuze123.nl en op de site van de Rijksoverheid.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.