Je bekijkt nu

Hoe vind ik een goede studiekeuzeadviseur voor mijn kind?

Je kind zoekt een opleiding of studie en kan geen keuze maken. Je hebt als ouder al veel gedaan: samen open dagen bezocht, brochures gelezen. Met de decaan, studiebegeleider of mentor van de huidige school heb je overleg gehad. Zonder resultaat, mijn kind weet het nog steeds niet. Wat nu? Hoe kan ik mijn kind het beste helpen? Een studiekeuzeadviseur kan uitkomst bieden.

Hoe vind ik een studiekeuzeadviseur?
Een ‘open deur’ is dat via Google gezocht kan worden op de woorden ‘studiekeuzeadvies’ en ‘woonplaats’. Een andere optie is navragen aan andere ouders hoe zij het probleem opgelost hebben. Ook feestjes waar ouders over hun kind praten, zijn een mooie gelegenheid. Het is dan wel belangrijk om te weten of hun kind eenzelfde soort probleem heeft met de studiekeuze. Jouw hulpvraag is belangrijk bij het zoeken naar een studiekeuzeadviseur. Is er een reden dat je kind niet kan kiezen? Is je kind bekend met beperkingen uit het autistisch spectrum, bijvoorbeeld? Dan is een expert op het gebied van studiekeuze en autisme belangrijk.

Hoe Kies ik een studiekeuzeadviseur?

Nu heb je namen gekregen van anderen of gevonden op internet. Wat doe je dan? Stel jezelf de volgende vragen:

  • Is de adviseur aangesloten bij een branchevereniging? Voor studiekeuzeadvies is dat Register BKA en NOLOC. Een aangesloten adviseur is herkenbaar aan het logo.
  • Kijk op de website en/of LinkedIn profiel van de adviseur. Let daarbij op keurmerk, opleiding en specialisatie.
  • Zijn er aanbevelingen of referrals van klanten?
  • Sluit de methodiek van de adviseur aan bij je probleem?
  • Is de adviseur gespecialiseerd in jongeren met een beperking bijvoorbeeld dyslexie, autisme, ADD, NLD?
  • Hoe wordt het eerste contact met ouder en kind geregeld? Is er een persoonlijk kennismaking? Het doel van zo’n gesprek is dat zowel de ouder als het kind kunnen nagaan of het probleem opgelost kan worden en of deze adviseur de beste keus is voor jou en je kind.
Ik ben benieuwd wat je van dit artikel vindt. Geef je mening, stel je vraag of schrijf een reactie in het commentaar veld hieronder.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.