Je bekijkt nu Studeren, wat kost dat eigenlijk?

Studeren, wat kost dat eigenlijk?

Ervaring van de vader van Nick.

Hoera! Mijn zoon heeft een studie gekozen. Na de onderwijsbeurs zijn we met z’n tweeën naar de open dag van de opleiding gegaan. We hebben met docenten, studenten en een decaan gesproken. Er was ook een toespraak van de directeur.

Onder de indruk van de leuke sfeer en alle informatie die we hebben gekregen zijn we naar huis gegaan. Daar heeft mijn zoon zich meteen ingeschreven voor de opleiding.

Man, wat ben ik opgelucht, want heel lang wist ik niet welke kant hij op moest en hij zelf nog minder! Zijn favoriete docent zette hem op het spoor. Werktuigbouwkunde op het hbo leek deze leraar wel iets voor hem.

Nu, een half jaar later, zit mijn zoon thuis. Hij begon enthousiast met zijn opleiding, maar bij de eerste tentamens haalde hij niet voldoende punten. In het tweede semester kon hij een paar vakken ophalen. Desondanks had hij nog onvoldoende punten.

Zijn enthousiasme is op. Hij ziet het niet meer zitten en is gestopt met zijn studie. Hij is er down van. Hij vraagt zich af wat hij nu moet gaan doen. Hij heeft een tijdelijk baantje bij een bouwcentrum, maar dat ziet hij niet als zijn toekomst.

Zijn zelfvertrouwen heeft een knauw gekregen. Hij is onzeker, zit te piekeren en slaapt slecht.

Dat niet alleen, hij heeft inmiddels ook een studieschuld opgebouwd. Hij heeft te laat zijn studie opgezegd en moet nu het hele jaar collegegeld betalen. Voordat hij echt aan de juiste studie kan beginnen, kijkt hij al tegen een studieschuld aan van € 5.000,00. Dit jaar zijn de kosten voor hem € 10.000 geweest. Gelukkig woont hij nog thuis, anders was hij daarbovenop ook nog € 5.000 aan huur kwijt geweest.

Wat mijn zoon ervan geleerd heeft? Dat een keuze meer is dan het kiezen van een (leuke) studie. Hij weet nu dat hijzelf het uitgangspunt is. Eerst moet hij zichzelf leren kennen en dan pas kan hij naar een studie kijken.

Wil je meer weten over de financiële consequenties van studeren voor mbo en hbo en wo? Kijk dan bij Nibud en DUO.

[images style=”0″ image=”http%3A%2F%2Fgbstudiekeuze.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2FStudiekosten.jpg” width=”595″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.