Je bekijkt nu Verschil tussen hbo en wo

Verschil tussen hbo en wo

  • Bericht auteur:

Je hebt je vwo diploma en de volgende stap naar de universiteit lijkt logisch. Je bent met je voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo)opleiding klaargestoomd voor het wetenschappelijk onderwijs.

Maar past dit onderwijs het beste bij je?

Voor een antwoord hierop heb je drie belangrijke zaken nodig:

Zelfinzicht: antwoorden zoeken bij ‘wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik’ (oriënteren).Weten welk beroep je wil in de toekomst wil gaan uitoefenen.Weten welke manier van leren en werken past bij je: praktisch of theoretisch.

Door zelfinzicht weet je welke manier van leren en werken het best bij je past. Tenslotte is het belangrijk om de verschillen tussen hbo en wo te kennen. Dan kan je makkelijk beslissen welk soort onderwijs bij je past.

Vwo-ers denken vaak dat ze naar de universiteit moeten omdat ze het vwo gevolgd hebben. In hun oriëntatie naar de nieuwe studie hebben ze het hbo overgeslagen. Denk niet dat het hbo minder is dan universiteit. Ik hoor vaak de motivatie ‘dan had ik net zo goed havo kunnen doen’. Met vwo naar het hbo gaan is geen stap terug. Het gaat erom wat het beste bij jou als persoon past. Daar doe je onderzoek naar.

De keuze voor vwo of havo wordt vaak door een school of door ouders geadviseerd. Ouders hebben invloed op de schoolkeuze van hun kinderen. Zij hebben vaak het motto ‘zo hoog mogelijk’ insteken. Nu ben jij aan de beurt om te onderzoeken wat je volgende stap is! Dit kan je doen door online open dagen te bezoeken aan beide soorten onderwijs: hbo en universiteit. Daarna volg je de activiteit proefstuderen of volg je een collegedag op hbo en wo. Stage lopen of een praktijkbezoek brengen aan instellingen met beroepen van jouw keuze. Vraag welke studie ze gevolgd hebben en vraag naar hun ervaring.

Bereid je dus voor op je volgende stap door zelf het verschil te ervaren tussen hbo en wo en voorkom daarmee dat je een verkeerde keuze maakt.

Een studiekeuzeadviseur kan samen met je kijken wat het beste bij jou past!

Gertie Boleij