Je bekijkt nu Verschil tussen mbo en hbo

Verschil tussen mbo en hbo

  • Bericht auteur:

Dennis vroeg tijdens een webinar voor scholieren: “Wat het verschil is tussen een mbo en hbo opleiding?” Goeie vraag!

Havisten denken vaak dat ze naar het hbo moeten omdat ze havo gevolgd hebben. In hun oriëntatie naar de nieuwe studie slaan ze de mogelijkheid van mbo over, terwijl dit onderwijs hen meer trekt. Het mbo is niet minder dan hbo maar anders zoals je kunt zien in het overzicht hierboven. De motivatie dat je dan net zo goed de havo niet had hoeven doen, is niet waar.

Vmbo-t en mavo leerlingen kiezen vaak voor het mbo niveau 3 of 4. Diploma mbo-4 niveau geeft toegang tot het hbo. Let wel op de eisen die het hbo stelt: zo kan de overstap alleen gemaakt worden in een vergelijkbare studierichting. Is er een deficiëntie dan moet deze eerst opgeheven worden door extra vakken te toetsen. 

Weet je nu al als vmbo-t’er of mavo scholier dat je voor je toekomstig beroep een hbo-opleiding nodig hebt en dat deze manier van leren bij je past, dan kan je overstappen naar de havo. Dat kan op bepaalde voorwaarde die per havo-opleiding kunnen verschillen: zoals de eis aan de hoogte eindcijfer en de samenstelling van vakkenpakket.

Vaak hebben ouders veel invloed gehad op de schoolkeuze met als motto ‘zo hoog mogelijk’ insteken. Nu ben jij aan de beurt om te onderzoeken wat je volgende stap is! Dit kan je doen door open dagen te bezoeken aan beide soorten onderwijs. Daarna stage lopen of een praktijkbezoek brengen aan diverse instellingen bijvoorbeeld ziekenhuis, atelier, timmerwerkplaats, logistiek centrum enz. Vraag welke studie ze gevolgd hebben en vraag naar hun ervaring. 

Kortom: bereid je dus voor op je volgende stap door het verschil te ervaren tussen mbo en hbo en voorkom daarmee dat je de verkeerde keuze maakt.